Geen categorie

Zeeuwse Knop Cake

IMG_3219De Zeeuwse knop is een onderdeel van de traditionele Zeeuwse klederdracht en tegenwoordig te koop als bakvorm. De bakvorm kan worden gebruikt voor het bakken van cake, maar is ook geschikt voor hartige taart of bijvoorbeeld pudding. Voor het bakken van brood is een speciale bakvorm gemaakt.
Ik maakte in de bakvorm cake met een basisrecept.

Basisrecept cake

Ingrediënten:

  • 200 gram suiker
  • 200 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram bloem
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de boter, suiker, zout en vanille extract in een kom en mix dit met een garde tot een romig geheel. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Wanneer het romig is voeg je één ei toe en mix je tot deze volledig is opgenomen. Dit herhaal je totdat alle eieren zijn toegevoegd. Vervolgens voeg je de gezeefde bloem en bakpoeder toe. Dit spatel je voorzichtig door het mengsel, zodat het luchtig blijft. Nu kan je het beslag in de ingevette vorm doen. Strijk het beslag glad met de spatel. Zet de cake nu in de oven en bak hem in ongeveer 1 uur gaar. Om te kijken of de cake gaar is prik je in het midden met een satéprikker. Wanneer de prikker er schoon uit komt is de cake gaar. Als de cake nog niet gaar is laat je hem nog 5 á 10 minuutjes in de oven staan. Herhaal dan weer de priktest. Laat vervolgens de cake 10 minuutjes afkoelen en stort hem op een rooster en laat hem verder afkoelen.

Met dit basisrecept kan je eindeloos variëren. Je kunt hem versieren met glazuur, vullen met botercrème en aardbeien of natuurlijk naturel laten. Voor meer recepten met de Zeeuwse Knop is er nog een Zeeuwse Knop Bakboek. Hierin vind je naast heerlijke recepten zoals: uientaart en brownietaart ook mooie afbeeldingen van de Zeeuwse klederdracht.

Het Zeeuwse Knop bakblik laat een mooie cake zien. De cake komt goed uit het blik. Voor iedereen die iets met Zeeland heeft is dit bakblik zeker een aanrader.

 

Advertenties