Geen categorie

Verdronken kaboutertjes en bloementjes appeltaart

Voor afgelopen weekend was ik gevraagd taart te maken voor de verjaardag van vrienden.
Tuurlijk wil ik dat, eindelijk weer reden om lekker in de keuken te staan.

Ik werd gevraagd om een bloementjes appeltaart te maken, maar omdat aardbeien nu ook zo lekker zijn maakte ik ook een taart met aardbeien.

Recept zoet basisdeeg:

Ingrediënten:

 • 125 gram bloem
 • 125 gram cakemeel
 • 100 gram fijne kristal suiker
 • Snufje zout
 • 170 gram koude boter in blokjes
 • 2 eieren

Mix alle drogen ingrediënten door elkaar. Voeg de boter toe en mix het tot een kruimelig deeg. Voeg vervolgens de eieren toe en mix het kort tot een samenhangend deeg. Wanneer het deeg kruimelig blijft kan je 2 el vocht (water of eiwit) toevoegen. Kneed het deeg niet te lang, hierdoor vormen er gluten en wordt het deeg taai. Druk het deeg plat, wikkel het in plastic folie en laat het 30 minuten rusten. Door het deeg te laten rusten zullen de gluten die zijn gevormd deactiveren. Na de 30 minuten rusten is het deeg klaar voor gebruik.

Crème mousseline

Ingrediënten:

 • 450 ml melk
 • 1tl vanille-extract
 • 100 gram suiker
 • 1 ei
 • 3 eidooiers
 • 5 el maïzena
 • 350 gram boter in blokjes

Doe de melk, vanille-extract in en pan en breng het aan de kook. In een andere kom doe je de suiker, ei en de eidooiers in een kom en klop dit glad. Klop vervolgens de maïzena door het eimengsel. Klop door het eimengsel vervolgens 1/3 van de warme melk ( goed kloppen tijdens het toevoegen). Voeg vervolgens het eimengsel toe aan de overgebleven warme melk en zet de pan op het vuur. Breng het mengsel al roerend zachtjes aan de kook. Wanneer het mengsel ingedikt is (puddingdikte) doe je het in een kom en dek je het af met plastic folie. Nu moet de crème afkoelen tot kamertempratuur.

Wanneer de crème afgekoeld is klop je hem luchtig met de mixer. Voeg vervolgens de boter in kleine porties toe en wacht tot het een gladde crème is met de volgende portie toevoegen. Als alle boter is toegevoegd mix je de crème 5 minuten op hoge snelheid tot een romige crème.

Van de overgebleven eiwitten kan je schuimpjes maken zoals in mijn vorige bericht.

Bloementjes appeltaart

Ingrediënten:

 • 1,8 kilo golden delicious appels
 • 100 gram suiker + 15 gram voor de bovenkant
 • 120 ml water
 • 1 portie zoet basisdeeg
 • 3 el gesmolten boter
 • 2 el abrikozenjam

Schil helft van de appels en snijd ze in blokjes. Doe de appelblokjes in een pan en voeg de suiker en het water toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen tot al het vocht verdampt is. Laat vervolgens het appelmengsel afkoelen.
Schil de andere helft van de appels en snijd ze in zo dun mogelijke halve ringen.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het zoete basisdeeg uit en bekleed een lage taartvorm. Doe het appelmengsel in de taartvorm en druk hierin de halve appelringen. Begin aan de buitenkant en leg de appels dakpansgewijs. Ga zo rond totdat je de binnenkant hebt bereikt. Bestrijk de appels met gesmolten boter en strooi hierover een klein beetje suiker.

Bak de taart 1 uur en 10  in de oven totdat hij goudbruin is. Smelt de abrikozenjam in een pannetje op laagvuur en bestrijk hiermee de taart
IMG_2908

Verdronken kaboutertjes (aardbeientaart)

Ingrediënten:

 • 0,5 zoet basisdeeg
 • 0,5 crème mousseline
 • 1 bakje aardbeien
 • poedersuiker

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het zoete basisdeeg in een laag bakblik en bak hem blind. Dus bedek het deeg met bakpapier en vul hem met rijst of droge bonen. Zorg dat de hoekjes goed zijn gevuld. Bak het deeg 15 minuten. Haal de blindbakvulling eruit en bak hem vervolgens nog 15 minuten totdat hij helemaal goudbruin is.  Laat de taartbodem afkoelen.

Vul de deegbodem met de crème en zet hierin de aardbeien. Dit kan op de manier die je zelf wilt. Ik zette 1/4  aardbeien op zijn kop in de crème waardoor het net kaboutermutjes lijken. Vlak voor het presenteren van de taart bestrooi je hem met poedersuiker.

IMG_1469

 

 

 

 

Advertenties